Unii șoferi din România sunt dispuși să meargă până la capăt pentru a-și face mașina „mai sprintenă” sau mai ieftină la întreținere, chiar dacă asta înseamnă să încalce legea. Ce nu iau însă în calcul este că aceste modificări ilegale pot veni cu amenzi uriașe – chiar și de până la 10.000 de lei. Ce greșeală le poate goli portofelul?
Este vorba despre o practică tot mai întâlnită în service-uri, mai ales în marile orașe, acolo unde unele ateliere auto oferă servicii la limita legii, iar uneori chiar în afara ei. Iar de data aceasta, problema nu e doar legală, ci și de mediu. La mijloc sunt filtrele de particule – un detaliu tehnic care a devenit o adevărată controversă.
(CITEȘTE ȘI: O NOUĂ TAXĂ PENTRU ȘOFERII CARE PARCHEAZĂ MAȘINA ÎN FAȚA CASEI. AUTORITĂȚILE IMPUN REGULI STRICTE)
În Români, unde mulți șoferi conduc mașini destul de vechi, filtrele de particule – acele dispozitive care împiedică evacuarea în aer a funinginii cancerigene – par să fi devenit opționale pentru unii. Deși legea spune clar că sunt obligatorii, tot mai mulți aleg să le scoată, fie pentru a crește puterea mașinii, fie pentru a evita costuri de întreținere ridicate.
„Sunt două motive pentru care un şofer îşi scoate filtrele de particule. Pe de-o parte, cei care vor să crească puterea maşinii încearcă să anuleze din sisteme şi pe de altă parte în momentul în care aceste sisteme se defectează, costul lor este foarte mare de a se repune în funcţiune. Şi atunci încearcă să micşoreze costurile”, spune Dan Barbu, Patronatul Operatorilor de Service Auto din România.
Un filtru nou de particule poate ajunge și la 4.000 de euro – sumă deloc mică, mai ales pentru șoferii cu mașini vechi. În aceste condiții, unii preferă soluții ilegale, iar mecanicii din unele service-uri din Capitală nu doar că acceptă să le scoată, ci chiar recomandă această practică. Totul, în schimbul a câteva sute de euro.
Dar consecințele pot fi serioase. Dacă sunt prinși circulând fără filtru, șoferii riscă o amendă de până la 1.600 de lei, pierderea talonului și a plăcuțelor de înmatriculare. Iar pentru a le recupera, trebuie să monteze un nou filtru și să treacă din nou inspecția tehnică. Mai mult, pentru service-urile care efectuează astfel de modificări ilegale, amenda poate ajunge chiar și la 10.000 de lei.
În 2023, autoritățile au scos din trafic în medie patru mașini pe zi, pentru nereguli legate de sistemele de poluare. România are aproape 11 milioane de autoturisme, dintre care peste 7 milioane au mai mult de 10 ani vechime – ceea ce face ca problema să fie una reală și de amploare.
(VEZI ȘI: UN ȘOFER DIN BISTRIȚA A LUAT LA OCAZIE O MAMĂ CU DOI COPILAȘI. IREAL CE A URMAT IMEDIAT DUPĂ)