Escrocii devin din ce în ce mai inventivi și periculoși, reușind să păcălească oameni prin metode tot mai bine puse la punct. De la mesaje false primite pe telefon, până la apeluri aparent oficiale, infractorii cibernetici își construiesc cu grijă fiecare pas pentru a câștiga încrederea victimelor și a le goli conturile bancare. Din păcate, tot mai mulți români cad în plasa acestor înșelătorii, pierzând sume uriașe de bani.
Este și cazul unui bărbat din municipiul Botoșani, care a rămas fără nu mai puțin de 1.000.000 de lei după un apel telefonic care a durat aproape trei ore. Totul a început în momentul în care acesta a fost sunat de un individ care s-a prezentat drept angajat al Băncii Transilvania. Sub pretextul că s-au efectuat tranzacții suspecte de pe contul său, i s-a spus că ar fi fost făcute plăți neautorizate de 5.000 de lei către o țară străină, scrie Agerpres.
CITEȘTE ȘI: Noua țeapă ”selfpay” care te lasă fără niciun ban în cont. Să nu cazi în CAPCANA escrocilor!
Polițiștii din Botoșani spun că victima a verificat imediat contul, dar nu a observat lipsa niciunei sume, motiv pentru care nu a suspectat nimic grav. A doua zi, însă, bărbatul a fost sunat din nou, de această dată de pe unnumăr care părea a aparține băncii, generat prin metoda de înșelăciune cunoscută sub numele de „spoofing”.
„Victima a fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat ca fiind reprezentant al Băncii Transilvania şi care a întrebat dacă au fost autorizate mai multe tranzacţii către platforme online. I s-a spus că de pe cardul său ar fi fost efectuate plăţi neautorizate în valoare de 5.000 de lei, către o ţară străină. Bărbatul a verificat contul şi a constatat că nu lipseau bani. ”, au declarat polițiștii botoșăneni.
Falsul angajat i-a spus apoi că datele lui bancare ar fi fost compromise de un angajat al băncii, motiv pentru care trebuiau luate „măsuri de securitate urgente”. Sub această justificare, victima a fost convinsă să instaleze pe telefon mai multe aplicații de control la distanță. A fost pasul decisiv care i-a permis escrocului să preia accesul asupra telefonului și să autorizeze o tranzacție uriașă, de 1.000.000 de lei, către un cont Revolut.
Chiar în timpul efectuării transferului, victima a fost contactată de adevărații reprezentanți ai băncii, dar era încă în apel cu escrocul, care i-a spus să nu răspundă, pentru că ar fi „un robot automat”. Convins că urmează pași legitimi de securitate, botoșăneanul a urmat instrucțiunile până la final. Abia după ce convorbirea de trei ore s-a încheiat, acesta a realizat că fusese înșelat și a sunat imediat la 112.
CITEȘTE ȘI: Atenție, circulă o mega escrocherie pe WhatsApp! Infractorii vor să îți ia banii de pe card