Dan C. Vodnar, doctor în biotehnologie, a fost invitat în cea mai nouă ediție a podcastului Altceva, cu Adrian Artene. Expertul a abordat mai multe subiecte importante despre alimentație și regulile nutriționale. Printre altele, acesta a explicat și motivul real pentru care se adaugă aditivi alimentari în produsele din supermarketuri. Află, în articol, toate detaliile!
Sâmbătă, 24 mai 2025, a avut premiera cea mai nouă ediție a podcastului Altceva, cu Adrian Artene. De această dată, invitat a fost Dan C. Vodnar – profesor universitar, expert evaluator al Comisiei Europene, doctor în biotehnologie și autorul al unor cercetări științifice cu privire la managementul calității alimentelor, studii în Franța, Italia și Germania.
Profesorul Dan C. Vodnar a declarat faptul că industria alimentară ne oferă exact ceea ce cerem, și anume confort. În cazul persoanelor ocupate, mâncarea procesată este la îndemână, chiar dacă dăunează sănătății.
Cât despre aditivii alimentari, expertul a precizat că ei joacă un rol important. Mai exact, toate aceste E-uri ne protejează de diferite boli la care am fi expuși, fără existența lor. Doctorul în biotehnologie a explicat detaliat cum funcționează industria alimentară.
„Domne, în fișa postului scrie că nu ai timp și e mai bine să te vaiți că nu ai timp să faci de mâncare și atunci nu e nici cea mai mică problemă. Industria alimentară îți oferă exact ceea ce tu ai nevoie. Tu, practic, ai nevoie de o masă mare de produse alimentare care, sigur, sunt produse în conformitate cu toate regulile industriei alimentare. Gândiți-vă în felul următor. Industria alimentară fără aditive alimentare, fără E-uri, ar fi o industrie alimentară care n-ar fi sigură pentru siguranța noastră alimentară, pentru sănătatea noastră. Dacă n-ar fi adăugați acești conservanți, diverse substanțe care se adaugă și care fac parte din categoria aditivilor, practic, noi am fi expuși la o foarte mare incidență a bolilor.
Există acest risc de contaminare. Și atunci aditivii alimentari au acest rol de a corecta, de a ne ajuta. Dar este opțiunea noastră. Nu ai nevoie de doctorate să gătești. Este strict opțiunea noastră de a alege să mergem în supermarketuri, de a ne cumpăra mâncărurile ultraprocesate, după care tot noi facem pancarte și ieșim cu ele să zicem: ‘Domnule, industria alimentară vrea să ne omoare’. Industria alimentară nu vrea să ne omoare. Ea ne oferă ceea ce noi cerem și noi cerem confort. Și atunci, pentru siguranța noastră, ne oferă, sigur, confortul de care noi avem nevoie, dar totodată și să fie industria alimentară acoperită, sunt aceste procesări ale alimentelor”, a declarat profesorul Dan Vodnar.
Profesorul Dan C. Vodnar a mai precizat că alimentele sunt clasificate în funcție de tipul de procesare. Expertul a menționat că, în timpul acestor procese, vitaminele, mineralele și enzimele sunt pierdute.
„Alimentele, evident că sunt și ele clasificate în funcție de tipul de procesare până când se ajunge la aceste alimente ultraprocesate, pe care trebuie să le vedem ca pe niște alimente care trec în mod secvențial prin procese și în final alimentele sunt văduvite de nutrienți. Rămân glucide, proteine, lipide în general ca și macromolecule, ca și constituenți principali, dar din păcate, vitamine, minerale, enzime, ele sunt pierdute”, a mai spus doctorul în biotehnologie.
Ediția integrală poate fi vizionată aici
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările și ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care îți antrenează mintea și îți hrănește sufletul.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.