Deficitul bugetar prin care trece România ar putea duce la o înghețare a pensiilor și salariilor timp de doi ani. Potrivit experților în economie, țara noastră se apropie de o criză de proporții. Scenariul sumbru al specialiștilor.
România se apropie puternic de o criză economică de proporții. La peste 55% din deficitul bugetar se vor bloca toate creșterile de pensii, iar la peste 60% intră în funcțiune mecanismul automat de reducere a datoriei publice. În aceste momente, România a depășit deficitul de 53%.
Pensionarii care se pot trezi cu proprire. Casa de Pensii nu e obligată să îi anunțe
Pensiile și salariile bugetarilor din România însumează peste 10 miliarde de lei/lună, un efort uriaș pe care statul trebuie să îl suporte. Prin urmare, Guvernul este nevoit să taie din cheltuieli, astfel încât Comisia Europeană să nu oprească fondurile europene pentru țara noastră.
„Deficitul general guvernamental s-a situat la 9,3% din PIB în 2024, alimentat de majorările ridicate de pensii și salarii în sectorul public, și ar urma să scadă modest, la 8,6% din PIB în 2025 și 8,4% din PIB în 2026, reflectând pachetul de măsuri implementat la finalul lui 2024”, apreciază Comisia Europeană.
Specialiștii au ajuns la concluzia că o cheltuială care ar putea fi anulată o reprezintă creșterea pensiilor. Având în vedere situația gravă în care se află bugetul de stat, economiștii susțin că pensiile ar trebui să înghețe timp de 2 ani. Până în anul 2027, pensiile ar trebui să crească de 3 ori.
„Nu văd în momentul de față nicio creștere a pensiilor în orizontul următorilor 2 ani având în vedere situația gravă în care se află bugetul de stat. Din păcate, să ne așteptăm ca pensiile să rămână la acest nivel cel puțin 2 ani de acum încolo, indexările urmând să fie anulate de criza financiară majoră în care se află statul român”, a explicat economistul Adrian Negrescu.
Odată cu mica recalculare, luna viitoare, în medie, majoritatea pensionarilor ar trebui să primească o pensie mărită cu 300 de lei. Totodată, guvernul și-a asumat majorarea pensiilor anual cu rata inflației – 5% în 2024 + 50% din creșterea medie a salariului brut.
O a treia majorare a veniturilor pensionarilor ar trebui să aibă loc peste un an și jumătate – atunci când are loc o nouă indexare a pensiilor (de 7%) – la 1 ianuarie 2027. Pentru ca aceste majorări să aibă loc, statul român trebuie să aloce 10.000.000.000 de lei pe parcursul anului 2026 doar pentru plata pensiilor crescute. Dacă pensiilor vor îngheța timp de doi ani, pensionari ar putea pierde, în medie, între 400 și 700 de lei. newswook.ro.