Pe 18 mai 2025, românii sunt așteptați din nou la urne pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. De această dată, însă, nu doar decizia politică va fi una grea – și vremea le va da bătăi de cap multora. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza detaliată pentru ziua votului, iar veștile nu sunt tocmai îmbucurătoare.
Meteorologii anunță o duminică de primăvară capricioasă, cu temperaturi sub normalul perioadei și ploi în mai multe regiuni. Bucureștenii vor avea parte de o zi ușor mai blândă, dar instabilă, în timp ce alte zone ale țării ar putea fi afectate de fenomene severe.
(CITEȘTE ȘI: METEOROLOGII WEATHER.COM ANUNȚĂ CEA MAI CANICULARĂ VARĂ DIN ISTORIA MĂSURĂTORILOR: „SE ÎNTÂMPLĂ O DATĂ LA UN SECOL”)
Cei care se pregătesc să voteze duminică vor trebui să scoată umbrelele din dulap, mai ales dacă locuiesc în regiunile din vest, centru sau nord ale țării. ANM anunță instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și Moldova, acolo unde sunt prognozate averse consistente, descărcări electrice și posibile furtuni locale. În unele cazuri, sunt posibile ploi torențiale, căderi de grindină și intensificări ale vântului ce pot depăși chiar 80 km/h la rafală.
În București, veștile sunt ceva mai bune, dar tot nu putem vorbi de o zi perfectă pentru plimbări. Meteorologii anunță că în ziua turului 2, valorile termice vor fi în creștere, dar totuși sub media climatologică a lunii mai. Maxima va ajunge în jurul valorii de 21°C, iar minima nopții va coborî spre 9–11°C.
Cerul va fi în general variabil, cu înnorări temporare în a doua parte a zilei și pe timpul nopții. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de până la 40–45 km/h, mai ales în orele amiezii.
De asemenea, ANM a emis, sâmbătă, o informare meteo de vreme deosebit de rece în toată ţara, vânt puternic, precipitaţii, iar la altitudini mari lapoviţă şi ninsoare, până marţi dimineaţa.
În perioada 17 mai, ora 10:00 – 20 mai, ora 10:00, vor fi averse pe arii extinse în vestul, nordul şi centrul ţării şi local în rest. Se vor semnala şi descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare vor fi cantităţi de apă de 15 – 25 l/mp şi, pe arii restrânse, de peste 35 – 40 l/mp.
„Vremea va fi deosebit de rece, cu valori termice cu mult sub mediile multianuale specifice perioadei, sâmbătă în toată ţara, apoi în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi Moldova. Vor fi maxime cuprinse în general între 11 şi 21 de grade şi minime între 2 şi 12 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiuni”, avertizează specialiştii ANM.