Alina Nedeluş, o tânără din județul Cluj, a dat lovitura cu o afacere în care a investit mai mult de un milion de euro, bani luați din fonduri europene. Acum, a ajuns să își livreze produsele în toată țara. Femeia a reușit să obțină finanțe prin programul InvestEU, care presupune garanții din partea Uniunii Europene astfel încât băncile din România să poată acorda împrumuturi de până la 20 de milioane de lei pentru un singur business, inclusiv start-up.
Mulți oameni încearcă să investească în diferite business-uri pentru a câștiga mai mulți bani. Alina Nedeluș a reușit acest lucru, obținând finanțare prin fonduri europene. Aceasta și-a dezvoltat propria afacere de care este foarte mândră, iar activitatea sa este una bogată.
Alina Nedeluș a reușit să obțină peste un milion de euro, bani europeni, prin programul InvesteEU. De asemenea, a accesat și trei finanțări. Tânăra a investit banii într-o afacere care s-a dovedit foarte profitabilă.
Mai exact, aceasta și-a deschis un business cu tomate în comuna Căpuşu Mare, judeţul Cluj. Femeia a ridicat o seră de 8.000 de metri pătrați, iar acum are mare succes. Alina Nedeluș livrează patru tipuri de roşii bio – herry, Roma, cocktail şi roz.
„Ne-a ajutat pentru activitatea curentă. Activitatea curentă înseamnă plata tuturor furnizorilor care ne ajută în producţie şi desfacere. Ca şi exemplu putem să dăm caserolele, etichetele, îngrăşămintele, bondarii”, a mărturisit Alina Nedeluș pentru Observator News.
Florentina Negoiță, coordonator convenții de garantare, a oferit detalii despre avantajele programului InvestEU, printre care se numără dobânzile mici la credite şi garanţiile plătite de Uniunea Europeană. Totuși, există și companii care nu pot obține finanțare. Este vorba despre industria mare consumatoare de energie, dezvoltatorii imobiliari, firmele de jocuri de noroc și cele care au datorii.
„Un exemplu concret ar fi pe programul de microfinanţare adresat companiilor până în 10 angajaţi unde dobânda e redusă cu 1 punct procentual, se oferă o garanţie europeană de până la 80%, foarte important, având în vedere că de cele mai multe ori beneficiairii nu doresc să pună ipotecă pe bunul achiziţionat.
Avem în portofoliu 3 programe prin invest EU: competitivitate, sustenabilitate şi microfinanţare. Se pot încadra IMM-urile din România, inclusiv companiile cu capitalizare pe piaţa medie, dar şi microîntreprinderile”, a declarat Florentina Negoiță.